Kategorije
Uncategorized

Muška i ženska energija u timu

Crtić o ženama, korporativnim kuč… mužjacima i muškarcima u timu.

U hm… jako puno godina prakse surađivao sam s nebrojenim timovima.

Neke timove činili su isključivo muškarci. To su obično u korporativnoj hijerarhiji visokopozicionirane osobe koje su kreirale timove u kojima nema baš međusobne podrške, uvažavanja, razumijevanja za pogreške, nekakve tamo emocije i slične gluposti. Kako kaže moja prijateljica i poslovna žena iz susjedne države, “Izvade ih iz gaća i lupaju po stolu s njima…”.

S druge strane, brojne timove čine isključivo žene. Obično su to timovi gdje se operativno radi posao… Ženski tim je pun međusobne podrške, ali i kuknjave, zajedljivosti, igrica i tračanja. Poznato mi je nekoliko slučajeva gdje bi takav tim odlično profunkcionirao čim bi se u njega uključio – jedan muškarac.

Odabir slike je nasumičan i nije niti u kakvoj vezi s gornjim tekstom.
Photo by Zosia Korcz on Unsplash

Muška i ženska energija nisu isključivo vezane uz spol, nego je to ustvari rodna uloga. Najdestruktivnije slučajeve čine žene koje su u silnoj želji da se uklope u muški svijet poslovanja postale najveće “muškarčine” u timu. Iza njih obično ostaje pustoš, a na kraju obično i one dobiju otkaz. Ili budu promovirane… U ovom crtiću, scenarij je sretniji pa predlažem da ga pogledate.

Najfunkcionalniji timovi su oni u kojima postoji ravnoteža muške i ženske energije, obično u timovima u kojima su zastupljena oba spola.

Najbolji voditelji i voditeljice su oni koji već imaju tu ravnotežu u sebi. Muškarci s “viškom” ženske energije te žene s “viškom” muške energije obično pokazuju pravu mjeru odlučnosti, podržavanja… te usmjerenost i poslu i ljudima. Što su “kompletniji” kao osobe, to su kompletniji kao voditelji. Odnosno, voditeljice.

Iako ne postoje savršeni pojedinci, stvarajmo unutarnju ravnotežu muške i ženske energije u nama samima. Međutim, postoje gotovo savršeni timovi. U njima je, između ostalog, prisutna ravnoteža muške i ženske energije.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.