Kategorije
Uncategorized

Kako utjecati na pacijenta da (p)ostane suradljiv?

Na 6. hrvatskom kongresu farmacije održati ću izlaganje u sklopu teme poboljšanja adherencije. Tekst koji prati izlaganje nalazi se u nastavku, a sve koji su 6. travnja u Dubrovniku pozivam na izlaganje uz, kao i uvijek, slikovite slajdove i primjere.

O utjecajnosti ljekarnika na pacijenta ovisi suradljivost pacijenta. Međutim, ljekarnik ima na raspolaganju malo vremena, suboptimalne uvjete, a rijetko ima priliku razvijati vještine za utjecanje na pacijenta.

Uvjerljiva komunikacija je ona u kojoj mijenjamo uvjerenja, stavove ili ponašanje pacijenata. Zbog prirode uma, to je teška zadaća za ljekarnika. Pri tome ne pomaže rječitost. Ekstrovertirane osobe ne utječu više u usporedbi s intorvertiranima. Za ljekarnike može biti zbunjujuće da u većini slučajeva ne pomažu niti činjenice.

Kada pacijenta suočimo s činjenicom da pušenje povećava rizik od raka pluća, mi mu govorimo o negativnim posljedicama koje su neizvjesne. Nije sigurno da će se to dogoditi, a svatko misli da nije baš on taj nesretnik koji će dobiti rak pluća. Osim toga, eventualne negativne posljedice su u budućnosti, koja je daleka i nejasna.

S druge strane, kada pacijent zapali cigaretu, nastaje užitak koji je siguran i trenutan. Milijuni godina evolucije kreirali su um koji će uvijek staviti neposredni užitak iznad dugoročnog rizika.

Preduvjeti za utjecajnost na pacijente su povjerenje, pouzdanost i asertivnost. Ako pacijenti imaju povjerenje u nas, našu stručnost i dobrohotnost, ako nas vide kao pouzdanu osobu te ako smo asertivni u komunikaciji s pacijentom, tada tek stvaramo preduvjete da možda utječemo na pacijenta.

Bitno je komunicirati uvjerljivo, a to se postiže tako da se pojasne koristi za pacijenta (Korištenjem ovog lijeka postići ćete…), metafore (Vašoj gušterači je Sizifov posao da…), sličnosti (Uz ovaj lijek ćete… poput…), analogije (To je kao da…), inverzije (Poslušajte moj savjet onako kako biste htjeli da vaše dijete posluša vaš savjet.), antiteze (Nikada nije prekasno prestati…, ali nikada nije niti prerano.), paradoksi (Sniziti šećer u krvi možete kroz povećanje…).  Priče i anegdote snažno utječu na druge.

I uz sve ovo, nema sigurnosti da ćete utjecati na pacijenta. Dokazana je veća suradljivost pacijenata prilikom primjene lijeka za svog psa u usporedbi s primjenom lijeka za vlastito ozdravljenje. Kako je to moguće?

Zbog manjka suosjećanja prema sebi. Odavanje lošim navikama nastaje zbog manjka suosjećanja prema budućim nama. Zadatak ljekarnika budućnosti je pomaganje pacijentima da prepoznaju manjak suosjećanja prema sebi te kroz njegovo povećanje poboljšaju brigu za vlastito zdravlje. 

Uz preduvjete utjecajnosti (povjerenje, pouzdanost i asertivnost) i korištenje komunikacijskih tehnika, tek uz istinsko suosjećanje s pacijentom raste naša utjecajnost, a time i suradljivost pacijenta.

Svaki pacijent treba individualizirani pristup. Bez obzira na istu dijagnozu i terapiju, ne znači da će na isti način razumjeti svoju situaciju. Ljekarnici budućnosti će se educirati u području vještina utjecanja na pacijente kako bi prepoznali nejasnoće, otpore i brige pacijenata oko svoje terapije te im pomogli da postignu terapijske ciljeve i poboljšaju kvalitetu života.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.